Άσπρα μαλλιά και stress. Πώς συνδέονται μεταξύ τους;

2020-11-15


Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μία ισχυρή σχέση μεταξύ του στρες και της εμφάνισης των πρόωρων γκρίζων μαλλιών. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η εμφάνιση των άσπρων τριχών στα μαλλιά, σχετίζεται με τον μηχανισμό «πάλης ή φυγής» που ενεργοποιεί το σώμα μας, προκειμένου να επιβιώσουμε σε μια πραγματική ή υποθετική απειλή (υποκειμενική αντίληψη μιας κατάστασης ως δυνητικά βλαπτικής). Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα δείχνει ότι το άγχος και τα γκρίζα μαλλιά «συμβαδίζουν».... Τα μαλλιά που μεγαλώνουν από τα θυλάκια που έχασαν τη μελανίνη τους λόγω γήρανσης, έχουν λιγότερη χρωστική ουσία και επομένως φαίνονται γκρίζα. Οι ερευνητές απέδειξαν πώς το άγχος μπορεί να επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία, κάνοντας τα γκρίζα μαλλιά να εμφανίζονται πολύ νωρίτερα από ό,τι αν προέρχονταν μόνο λόγω γήρανσης.

Η ορμόνη που εκκρίνεται κυρίως στην αντίδραση μάχης ή φυγής, η οποία ενεργοποιείται όταν ο οργανισμός μας εκτίθεται σε στρεσογόνες συνθήκες η νορεπινεφρίνη, σχετίζεται έντονα με το πρόωρο «άσπρισμα» των μαλλιών. Παρόλο που η κληρονομικότητα και οι γενετικοί παράγοντες παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην πρώιμη εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών, φαίνεται να ακολουθεί ο παράγοντας άγχος. Το κάπνισμα συμβάλλει επίσης στην εμφάνιση άσπρων τριχών, ενώ οι ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως οι πρωτεΐνες, η Β12 και ο σίδηρος, μπορούν επίσης να προκαλέσουν γκρίζα μαλλιά.

Για κάθε δεκαετία που περνά, μετά τα 30, οι άνθρωποι συνήθως έχουν περίπου 10% παραπάνω πιθανότητες να αποκτήσουν άσπρα μαλλιά. Φυσικά, δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη γήρανση ή τα γκρίζα μαλλιά, αλλά μπορούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε το σώμα και το μυαλό μας υγιή. Αυτό θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε λίγο χρώμα παραπάνω στα μαλλιά μας πριν αρχίσουν να ασπρίζουν!

Μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, η χαλάρωση σε καθημερινή βάση με τρόπους που μας ταιριάζουν (περπάτημα, μουσική, ζεστό ντουζ, γιόγκα, ταξίδι στη φύση, αγκαλιά κ.ο.κ.), το άφθονο νερό, η έκθεση στο φως του ήλιου, η συναναστροφή με θετικούς ανθρώπους, η αισιοδοξία, το γέλιο και η διατήρηση ενός «καθαρού» μυαλού με θετικές σκέψεις αποτελούν τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση του καθημερινού stress και τη διασφάλιση μιας ζωής με ποιότητα.