Η σωματική άσκηση ως βασικό κομμάτι της συνταγογράφησης για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας

2020-07-10

Στη μεγάλη λίστα των θετικών επιδράσεων της σωματικής άσκησης για την ψυχική και σωματική υγεία έρχονται να προστεθούν και νεότερα ερευνητικά δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι η αερόβια άσκηση σε τακτικό επίπεδο ( τουλάχιστον 20', 3 φορές την εβδομάδα), μπορεί να συμβάλλει όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία ψυχικών δυσλειτουργιών.

Η καθιέρωση της άσκησης ως βασικό κομμάτι της θεραπευτικής αντιμετώπισης στις δομές παροχής ψυχιατρικής στήριξης και ψυχικής υγείας έχει αποδεδειγμένα οφέλη. Μάλιστα φαίνεται να είναι κάποιες φορές πιο αποτελεσματική από ότι μόνο η παροχή φαρμακευτικής αγωγής ή ψυχοθεραπείας.

Η τακτική σωματική άσκηση συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων ψυχιατρικών διαταραχών, όπως η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, οι αγχώδεις διαταραχές, η σχιζοφρένεια, ο αυτοκτονικός ιδεασμός, η ψυχοκινητική επιβράδυνση. Βοηθάει στη διαχείριση του θυμού και στην ανάπτυξη μιας πιο ισορροπημένης αίσθησης εαυτού και αυτο-εικόνας στα άτομα με ψυχικές ασθένειες. Τέλος, φαίνεται να συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα αυτο-εκτίμησης και σημαντική βελτίωση της διάθεσης των πασχόντων.