Πώς μπορούμε να είμαστε περισσότερο ευγενικοί στην καθημερινότητά μας;

2021-03-27

Σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο ή εφικτό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να ανταποκριθούμε σε μία αγενή συμπεριφορά που συναντούμε στην καθημερινότητά μας. Ειδικά αν η φύση της δουλειάς μας είναι τέτοια που απαιτεί τη συνδιαλλαγή με κόσμο ή εξυπηρέτηση κοινού ή αν ακόμα περνάμε μία δύσκολη ημέρα που δεν έχουμε διάθεση για πολλές κουβέντες.

Αρχικά μάλιστα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί γιατί να είμαι ευγενικός με αγνώστους ή με άτομα που δε θα ξαναδώ; Ωστόσο μάλλον αξίζει τον κόπο, αν αναλογιστούμε πως τις περισσότερες φορές θα εισπράξουμε τη συμπεριφορά που θα δώσουμε κι εμείς στους άλλους, κατά το γνωστό ρητό του ό,τι δίνεις, παίρνεις και σε ποιον δεν αρέσει να του μιλάνε ευγενικά ή να ακούει μια φιλοφρόνηση; Επίσης όταν είμαστε ευγενικοί με τους άλλους, γινόμαστε περισσότερο ευγενικοί με τον ίδιο μας τον εαυτό, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον για εμάς και τον περίγυρό μας.

Είναι λιγότερο δύσκολο από ότι νομίζουμε να υιοθετήσουμε αυτή τη στάση στην καθημερινότητά μας.

  • Με απλότητα για αρχή, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας στους οικείους μας ακόμα και με ένα απλό «ευχαριστώ».
  • Αντικαθιστώντας τις επικρίσεις και τις προσβολές με εποικοδομητική κριτική και παρότρυνση για βελτίωση ή καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Ας προσπαθήσουμε να απομακρυνθούμε από τη δική μας οπτική κάποιες φορές και ας μη διστάσουμε να μπούμε στη θέση του άλλου για να καταλάβουμε καλύτερα τη στάση του ή τη συμπεριφορά του. Θα μας γλιτώσει ίσως από άσκοπες διαφωνίες.
  • Ας δείξουμε την καλή μας πρόθεση ακόμα και με την παρουσία μας σε κάποιον που το έχει ανάγκη ή κάνοντας μια πράξη που μπορεί να τον ωφελήσει, χωρίς εμάς να μας κοστίζει κάτι.
  • Μην ξεχνάμε τις μικρές πράξεις καλοσύνης που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας όπως για παράδειγμα να δώσουμε μια χρήσιμη πληροφορία σε κάποιον άγνωστο ή να εκφράσουμε ένα θετικό σχόλιο στον υπάλληλο που μας εξυπηρέτησε με ωραίο τρόπο.

Σκεφτείτε πως πολλές φορές μια απλή κουβέντα μπορεί να κάνει τη μέρα κάποιου άλλου ομορφότερη, κι εσείς θα έχετε συμβάλει σε αυτό, χωρίς κόπο!