Πώς ο COVID-19 μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία; Όταν το άγχος για τον κορωνοϊό γίνεται πρόβλημα.

2020-03-04

Τα πρόσφατα αναφερόμενα κρούσματα και θάνατοι της ασθένειας COVID-19 μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία αυξάνοντας το άγχος παγκοσμίως. Το COVID-19 είναι η ασθένεια που προκαλείται από το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊό 2 (SARS-CoV-2).

Ένα γρήγορο ερώτημα στο Google για το COVID-19 επιστρέφει πάνω από μισό δισεκατομμύριο αποτελέσματα. Πριν από την εμφάνιση του COVID-19, οι διαταραχές άγχους κατατάσσονται ήδη ως ένα από τα πιο κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι αγχώδεις διαταραχές, οι πιο διαδεδομένες διαταραχές ψυχικής υγείας, επηρέασαν περίπου 284 εκατομμύρια ανθρώπους το 2017 παγκοσμίως. Μόνο στις Η.Π.Α., οι διαταραχές άγχους επηρεάζουν περίπου 40 εκατομμύρια ενήλικες σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαταραχών άγχους περιλαμβάνουν το τραύμα της πρώιμης παιδικής ηλικίας και τις εμπειρίες της ζωής. Μπορεί να υπάρχει και γενετική συνιστώσα στις διαταραχές άγχους. Μια ερευνητική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Ψυχιατρική και την Κλινική Νευροεπιστήμη το 2015, αποδίδει 30 έως 50 τοις εκατό στην κληρονομικότητα για διαταραχές άγχους.

Η νευροανατομία του φόβου περιλαμβάνει πολλές περιοχές του εγκεφάλου, όπως της αμυγδαλής, του υποθαλάμου, του ιππόκαμπου, του παραμεμβρανικού φλοιού (μεταξύ διαφόρων τμημάτων του προμετωπιαίου φλοιού),και άλλες περιοχές του εγκεφάλου που βασίζονται σε διάφορες έρευνες των νευροεπιστημών.

Η αμυγδαλή , ένα σύνολο νευρώνων στον μεσαίο κροταφικό λοβό, είναι το νευρικό δίκτυο που μεσολαβεί στη συναισθηματική μάθηση και συμπεριφορά. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμεσολάβηση του φόβου και άλλων συναισθημάτων.

Οι διαταραχές άγχους έχουν αντίκτυπο στα παιδιά και τους ενήλικες και μπορεί να εκδηλωθούν με τον υπερβολικό φόβο και την αποφυγή. Παραδείγματα διαταραχών άγχους περιλαμβάνουν διαταραχή πανικού, γενικευμένη διαταραχή άγχους, διαταραχή άγχους που προκαλείται από ουσίες ή φάρμακα, διαταραχή κοινωνικού άγχους, διαταραχή άγχους λόγω ιατρικής κατάστασης, ειδική φοβία, αγοραφοβία , σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5). Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) σχετίζονται επίσης στενά με τις διαταραχές άγχους. Τα κοινά συμπτώματα άγχους περιλαμβάνουν προβλήματα ύπνου, ανησυχία, εφίδρωση, τρέμουλο, ένταση, νευρικότητα, υπεραερισμό, ταχυκαρδίες, γαστρεντερικά προβλήματα και μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής, κινδύνου ή πανικού.

Για να διαχειριστούν το φυσιολογικό άγχος υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, όπως ο επαρκής ύπνος, η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση. Δώστε χρόνο για διασκέδαση και χαλάρωση, όπως χόμπι, διαλογισμό, γιόγκα, ή ακόμα και να ακούτε μουσική για να ανακατευθύνετε το μυαλό και να ηρεμήσετε το σώμα.

Εάν το COVID-19 αυξάνει το άγχος, δημιουργήστε ένα σχέδιο, μην πανικοβληθείτε. Πρακτικά η καλή υγιεινή με το πλύσιμο των χεριών συχνά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι, αποφεύγοντας να αγγίζετε το πρόσωπο με τα χέρια (ειδικά τα μάτια, τη μύτη και το στόμα), καλύπτοντας το βήχα με τον αγκώνα και μένοντας στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι. Αναβάλλετε το μη απαραίτητο ταξίδι, ειδικά σε περιοχές με ενεργές εστίες.

Οι εργοδότες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να δημιουργήσουν εικονικές αίθουσες διδασκαλίας, να χρησιμοποιήσουν τηλεδιάσκεψη (βίντεο, Web, τηλεπικοινωνίες) για συνεδριάσεις, να επιτρέψουν την εργασία από το σπίτι, να αναβάλουν μεγάλες συγκεντρώσεις και να ενθαρρύνουν τη διαμονή τους στο σπίτι σε όσους είναι άρρωστοι.