Προετοιμασία για τα Χριστούγεννα στην εποχή του COVID

2020-12-12

Μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να είναι λίγο διαφορετικά, αλλά με καλή οργάνωση και λίγη προσοχή θα μας μείνουν αξέχαστα. Χρειάζεται να χαμηλώσουμε τις προσδοκίες μας, να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να προγραμματίσουμε τις κινήσεις μας, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών.

  • Προμηθευτείτε τα δώρα σας εγκαίρως διαδικτυακά. Ετοιμάστε εναλλακτικά χειροποίητα δώρα σε περίπτωση που οι παραγγελίες σας καθυστερήσουν σημαντικά. Στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες ιδέες για χειροποίητα δώρα με αντικείμενα που έχουμε ήδη στο σπίτι. Και μην ξεχνάτε ότι τα φαγώσιμα δώρα είναι πάντα ευπρόσδεκτα, ιδίως όταν έχουν ετοιμαστεί με αγάπη.
  • Αν επιλέξετε να επισκεφθείτε τα καταστήματα όταν θα ανοίξουν, φροντίστε να έχετε ετοιμάσει έναν κατάλογο με τα δώρα που θέλετε να κάνετε, για να μην καταναλώνετε πολύ χρόνο σε κάθε μαγαζί. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τις συναθροίσεις και δεν θα καθυστερείτε και τους υπόλοιπους ανθρώπους που περιμένουν στην ουρά για να μπουν στο κατάστημα.
  • Αν σκοπεύετε να υποδεχτείτε κόσμο στο σπίτι, πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Το ιδανικό θα ήταν οι καλεσμένοι να έρθουν με τα αποτελέσματα του αρνητικού τεστ στο χέρι μετά από 14ήμερη καραντίνα. Επειδή αυτό όμως είναι σχεδόν απίθανο να γίνει φροντίστε να κρατήσετε τον αριθμό τους στο minimum. Αν μπορείτε και ο καιρός το επιτρέψει, μεταφέρετε την συνάντηση στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού. Αν θα είστε μέσα, απολυμάνετε τις επιφάνειες που θα αγγίξουν οι καλεσμένοι σας, διατηρήστε τις αποστάσεις και εξασφαλίστε ότι δεν θα μοιραστούν σκεύη (ούτε μπουκάλια κρασί) και τα παλτό και τα μπουφάν τους δεν θα ακουμπάνε το ένα το άλλο. Φυσικά μην ξεχάστε το αντισηπτικό και τις μάσκες, οι οποίες θα βγουν μόνο κατά τη διάρκεια του φαγητού.
  • Οργανώστε διαδικτυακές συναντήσεις για τα κάλαντα, για παιχνίδια ή για χριστουγεννιάτικες ταινίες. Κάντε μικρούς διαγωνισμούς χειροτεχνιών που θα κρατήσουν απασχολημένα και τα παιδιά, καθ' όλη τη διάρκεια των γιορτών.
  • Ετοιμάστε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε κάθε σημαντική στιγμή από αυτά τα ξεχωριστά Χριστούγεννα. Μετά από χρόνια θα ανατρέχετε στο ημερολόγιο και δεν θα πιστεύετε αυτά που ζήσατε.
  • Κάντε όλοι μαζί μία καλή πράξη. Μία δωρεά σε ένα φιλανθρωπικό σωματείο, προετοιμασία γεύματος για κάποιον ηλικιωμένο που ζει μόνος του, ένα μικρό ευχαριστήριο δώρο σε κάποιον νοσηλευτή που εργάζεται σκληρά αυτήν την περίοδο ή κάτι ανάλογο που σηματοδοτεί το νόημα των εορτών.
  • Φροντίστε ώστε το κόψιμο της βασιλόπιτας να παρακολουθηθεί διαδικτυακά απ' όλους τους αγαπημένους σας, αν δεν μπορείτε να βρεθείτε από κοντά.

Αυτά τα Χριστούγεννα είναι η ευκαιρία να θυμηθούμε ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων αφορά την αγάπη και όχι την κατανάλωση. Μπορεί να έχουμε λιγότερα δώρα, λιγότερες εξόδους, αλλά με την αγάπη μας θα διατηρήσουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανή.