Συχνότητα σεξουαλικών επαφών μεταξύ των ζευγαριών

2020-06-01

Πενήντα χρόνια μετά την επονομαζόμενη σεξουαλική επανάσταση,η κοινωνία μας μοιάζει να αντιμετωπίζει εμμονικά τη σεξουαλική δραστηριότητα, υπερτιμώντας τη σημαντικότητά της για τη διατήρηση μιας υγιούς ερωτικής σχέσης και υποβιβάζοντας παράλληλα τα συναισθήματα και τις επικοινωνιακές δεξιότητες του ζευγαριού σε δεύτερη ή και τρίτη θέση.


Στ΄αλήθεια πόσο σημαντική είναι η συχνότητα ή η ένταση των σεξουαλικών επαφών των ζευγαριών; Είναι πιο σημαντική από τη διαφωνία στην ανατροφή των παιδιών, είναι πιο σημαντική από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις ή μήπως από τη διαχείριση των χρημάτων;


Τα περισσότερα ζευγάρια, ιδίως όταν έχουν περάσει αρκετά χρόνια μαζί, διστάζουν να μιλήσουν για την ερωτική τους ζωή. Ακόμα κι όταν το κάνουν, ανακαλύπτουν ότι αυτά που γράφονται στις εφημερίδες και στα περιοδικά, συχνά απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.


Στις γυναικείες συζητήσεις πολλές φορές ακούγεται η ευχή «μακάρι να μη θέλει σεξ σήμερα», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγαπούν τον σύντροφό τους λιγότερο. Φυσικά το σεξ διατηρεί την οικειότητα και επιβεβαιώνει τον ερωτικό δεσμό, το ίδιο κάνουν όμως και τα κοπλιμέντα, οι αγκαλιές, τα φιλιά. Οι άντρες όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη δουλειά, το τελευταίο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους είναι το σεξ. Υπάρχουν άπειροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την επιθυμία ή τη μη επιθυμία για σεξ.


Η σεξουαλικότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο και συνεπώς διαφέρει και από ζευγάρι σε ζευγάρι. Όταν το ζευγάρι είναι ευτυχισμένο με τη συχνότητα των επαφών του, τότε δεν πρέπει να ανησυχεί για την ποιότητα της σχέσης του, ανεξάρτητα αν βομβαρδίζεται από πληροφορίες για άλλα ζευγάρια που βρίσκονται ερωτικά πολύ συχνότερα. Το σεξ είναι μία ευχάριστη εμπειρία που μπορεί να μοιραστεί ένα ζευγάρι (ίσως η πιο ευχάριστη), αλλά δεν είναι η πιο σημαντική. Η ποιότητα της επικοινωνίας, το νοιάξιμο, ο σεβασμός, η φροντίδα, είναι οι ιδιότητες που θα κρατήσουν δύο ανθρώπους μαζί. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που καταφεύγουν στο σεξ για να λύσουν τις διαφωνίες τους και συνειδητοποιούν ότι παρόλο που σεξουαλικά είναι ταιριαστά, οι υπόλοιπες διαφορές τους δεν τους επιτρέπουν να είναι ευτυχισμένα μαζί.