Τι αποκαλύπτει η φωνή για την προσωπικότητά σου;

2020-11-13

Τι αποκαλύπτει η φωνή για την προσωπικότητά σου;

Η φωνή μας είναι σαν ένα μουσικό όργανο που χρησιμοποιούμε για να εκφραστούμε και να επικοινωνήσουμε. Αναπτυξιακοί, ψυχοκοινωνικοί και εκπαιδευτικοί παράγοντες συνδέονται με το ηχόχρωμα, με τον τονισμό, αλλά και με την ένταση της φωνής μας. Πώς όμως σχετίζονται αυτά τα χαρακτηριστικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι άλλοι την προσωπικότητά μας;

Τονικότητα

  • Ο βαθύς τόνος στη φωνή υποδηλώνει ωριμότητα και ευνοεί την εμπιστοσύνη. Είναι ο προτιμώμενος τόνος φωνής στις διαφημίσεις. Η υπερβολή όμως δημιουργεί αμφισβήτηση, καθώς παραπέμπει σε σκοτεινά συναισθήματα.
  • Ο υψηλός τόνος φωνής μειώνει την αξιοπιστία των λεγομένων.
  • Η σταθερότητα στην ένταση της φωνής παραπέμπει σε άτομο με κύρος και αυτοπεποίθηση. Όταν η ένταση της φωνής είναι πολύ χαμηλή, οι περισσότεροι θεωρούν ότι προέρχεται από ένα άτομο με αδυναμίες.

Αναπνοή

  • Ήρεμη: παραπέμπει σε κάποιον με συγκροτημένη προσωπικότητα.
  • Βαθιά και σταθερή: παραπέμπει σε άτομο ενεργητικό και δραστήριο.
  • Βαθιά και δυνατή: υποδηλώνει άτομο που συγκρατεί τον θυμό του.
  • Κοφτή και σύντομη: δηλώνει άγχος και ένταση.

Ένταση

  • Κανονική ένταση: δηλώνει αυτοέλεγχο και ενδιαφέρον για τον συνομιλητή.
  • Υψηλή: αποκαλύπτει ανυπομονησία, εγωκεντρικότητα και ανασφάλεια.
  • Χαμηλή: συνδέεται με απειρία και έλλειψη φιλοδοξίας.

Η φωνή και η σεξουαλικότητα

Εκτός όμως από στοιχεία της προσωπικότητας, η φωνή αποκαλύπτει και πόσο μας ελκύει ο ερωτικός μας σύντροφος.

Όταν μιλάμε σε κάποιον με τον οποίο συνδεόμαστε ερωτικά για λιγότερο από έναν χρόνο, έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε έναν σεξουαλικό τόνο στη φωνή μας (χαμηλότερη ένταση, αργός ρυθμός), πράγμα που σταματά να συμβαίνει με την πρόοδο του χρόνου.

Στη θεραπεία ζεύγους η ανάλυση του τόνου της φωνής που χρησιμοποιεί το ζευγάρι ήταν καλύτερος προβλεπτικός παράγοντας για την πορεία της σχέσης σύμφωνα με τους ερευνητές στο Proceedings of Interspeech, οι οποίοι ανέλυσαν τον τόνο της φωνής, από τις λέξεις τις οποίες χρησιμοποίησαν οι θεραπευτές για να περιγράψουν την πορεία της θεραπείας.

Γιατί δεν μας αρέσει ο ήχος της φωνής μας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν ακούν τη φωνή τους ηχογραφημένη, απογοητεύονται γιατί δεν τους αρέσει. Ο κύριος λόγος που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, είναι γιατί η φωνή μας όταν ηχογραφείται, δεν ακούγεται οικεία. Κατά την ηχογράφηση, ακούμε την φωνή από έναν εξωτερικό δίαυλο, με αποτέλεσμα η φωνή μας να ακούγεται σε υψηλότερες συχνότητες, απ' ότι όταν την ακούμε απευθείας μέσω του τυμπάνου μας.